– Ajatuksena oli saada perheitä liikkeelle luontoon, ja sitä kautta tuoda alueen retkipaikkoja paremmin ihmisten tietoisuuteen, kuvailee Kälviän 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Tuire Matilainen lähtötilaa yhdistyksen vuonna 2018 toteuttamalle Lähellä-hankkeelle.
Yleishyödyllinen kehittämishanke koostui kolmesta osasta: alueen retkipaikkakartoituksesta, kerho-, leiri- ja tapahtumatoiminnasta sekä ruokakasvatuksesta. Tavoitteena oli etenkin vahvistaa lasten ja nuorten luontosuhdetta, arvostusta ja ymmärrystä omasta lähiympäristöstä sekä tutustua lähiruokaan ja ruoan tuotantoon.
– Perinteisesti 4H-järjestössä metsäasiat ovat olleet kyllä tärkeitä, mutta se on enemmän ollut metsätaloudellista, esimerkiksi taimien istutusta. Luonto virkistys- ja harrastusnäkökulmasta ei ainakaan meillä Kälviän 4H-yhdistyksessä ollut aikaisemmin niin pinnalla, Matilainen sanoo.
Moni hankkeessa kehitetty asia on jäänyt elämään ja muodostunut osaksi yhdistyksen pysyvää toimintaa. Esimerkiksi lasten ja vanhempien yhteinen kerhotoiminta on jatkunut, samoin naisten luontokerho.
– Myös hankkeessa aloitettu tyttöjen erä- ja seikkailukerho jatkaa toimintaansa nyt kuudetta vuotta.
Vuoden 4H-kerhoksikin palkitun kerhon osallistujat ovat pian 18-vuotiaita, mutta yhä aktiivisesti mukana toiminnassa. Matilaisen mukaan on valtakunnallisestikin harvinaislaatuista, että 4H-yhdistys järjestää kerhotoimintaa aikuisille.
– Kerhoista on muodostunut osallistujille tärkeitä yhteisöjä. Yhdistyksen tavanomaisessa arjessa tällaisten toimintojen kehittämiseen ja käynnistämiseen ei olisi ollut mahdollisuutta, hän sanoo.
Erityisenä onnistumisena hankevetäjänä toimineen Matilaisen mieleen on jäänyt Lähellä-hankkeen puitteissa järjestetyt tapahtumat.
– Meillä oli useita ulkoilmatapahtumia ja ihmiset lähtivät hyvin liikkeelle. Pesäkivillä järjestetty tunnelmallinen joululauluilta on jäänyt mieleen. Tuolloin järjestettiin myös ensimmäinen Joulupolku-tapahtuma Kälviällä, jonka yli 300 osallistujaa oli iloinen yllätys. Siitä on myös jäänyt jokavuotinen perinne.
Kaikkiaan hankeaikana tavoitettiin yli 700 ihmistä, mikä tuplasi hankkeelle asetetun tavoitteen.
– Alkuperäisestä suunnitelmasta hankkeen sisältö muuttui jonkin verran, sillä luonto- retkeily ja kerhotoimintaan tuli selkeä imu. Muut teemat toteutuivat toki, mutta selkeä painotus oli lopulta luonnossa.
Monet perheet innostuivat retkeilystä, kun kohteiden sijainti tuli tutuksi hankkeessa järjestettyjen kerhojen ja retkien myötä.
– Haasteena Kälviällä oli se, että yleisiä retkeilykohteita on käytännössä vähän ja niistä ei juuri ollut saatavilla tietoa. Ennen hankkeen toteutusta meidän oli vaikeaa tietää, minne kerhoissa voidaan mennä.
Lähialueen retkipaikkakartoituksessa hyödynnettiin alueen iäkkäämpien asukkaiden paikallistuntemusta, jonka myötä kartoitettiin ja testattiin kymmenkunta retkipaikkaa.
– Tuotiin yleiseen tietoon sitä, mistä kohteet löytyvät ja miten niihin pääsee. Suurin anti oli siinä, että kerhoissa oltiin mukana perheinä. Näin löytyi uusia retkipaikkoja, ja tieto levisi eteenpäin aina perheeltä toiselle.
Matilaisen mukaan kehitettävää on vielä siinä, miten kerätty tieto saataisiin julki kaikille avoimeen muotoon.
– Osa vierailluista retkipaikoista on yksityisten maanomistajien omistuksessa. Se vaatisi vielä laajempaa selvitystyötä, että kaikki paikat saataisiin ylös yhteen paikkaan, hän pohtii.
Erityisen onnistuneeksi jo tehdyn kartoitustyön ajoitus ilmeni pian hankkeen päätyttyä, kun koronapandemia sulki maailman maaliskuussa 2020. Kokoontumisrajoitusten myötä tavanomaista kerhotoimintaa ei voitu järjestää, mutta Kälviän 4H-yhdistys hyödynsi kartoitettuja retkipaikkoja innostamalla perheitä omatoimiretkille.
– Teimme kätköjä ja aarrejahteja erilaisiin retkipaikkoihin, ja jaoimme vinkkejä mistä käydä niitä etsimässä oman perheen kanssa.
Yhdistys sai paljon kiitosta uusista matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksista.
– Tilausta tällaiselle toiminnalle selkeästi oli. Moni löysi retkeilystä kokonaan uuden harrastuksen, ja hankkeen kautta saimme myös uusia osallistujia mukaan toimintaan, Matilainen päättää.
Lähellä-hanke
Toteuttaja: Kälviän 4H-Yhdistys ry, Kälviä/Ullava
Budjetti: 49 915,00 €
Tuki: 80 %
Teksti: Helena Koivusalo I Kuvat: Kälviän 4H-yhdistys, Tuire Matilainen