Susanna Hakala-Virkkala yhdisti rakkaan eläinharrastuksen ja hoitotyön yritykseksi

Alitalon tilan pihassa tulijan ottaa vastaan rauhallinen kaksikko, minihevonen Hilma ja islanninhevonen Herkir. Sisällä tallissa lampaat kurkistelevat olisiko vierailijalla jotaki tarjottavaa. Kaustisen Virkkalan kylällä sijaitsevat entisen siitossikalan tilat muutettiin 2 vuotta sitten Green Care -hoivamaatilan tarpeisiin sopiviksi. Susanna Hakala-Virkkalan perustama Alitalon tila tarjoaa eläinavusteisia Green Care–palveluja, muun muassa työtoimintaa erityisryhmille. Kohderyhmänä ovat mielenterveyskuntoutujat ja kehitysvammaiset. Yritys on hyväksytty Soiten, eli Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän yksityiseksi palveluntuottajaksi.
Hakala-Virkkalalla oli takanaan kymmenen vuoden kokemus työskentelystä mielenterveyskuntoutujien parissa. Ammatiltaan hän on sekä sairaanhoitaja että terveydenhoitaja, ja hänellä on lisäksi mielenterveys- ja päihdetyön lähihoitajan koulutus. Päivätöistä kotiutuessa Hakala-Virkkalaa odotti päivittäin eläinlauma, johon kuuluu muun muassa hevosia, kissoja, koiria, kaneja ja lampaita.

– Jossain vaiheessa heräsi ajatus, voisiko rakkaan eläinharrastuksen ja hoitotyön yhdistää, hän kertoo.

Green Care on luontovoimaa


Hakala-Virkkala kertoo, että eläimet ovat olleet tärkeä osa hänen elämäänsä lapsuudesta saakka. Muutto maaseudulle mahdollisti niiden hoidon omassa pihapiirissä. Hän halusi antaa osaamisensa ja ammattitaitonsa ihmisille, jotka ovat valmiita ottamaan vastaan sen mitä eläimillä ja maatilaympäristöllä on tarjota. Hakala-Virkkala suoritti ensin yrittäjän ammattitutkinnon ja Green Caren perusopinnot.

– Itse voimaannun maaseudun rauhasta, maatilaympäristöstä ja eläinten seurasta ja hoitamisesta. Siitäkin syystä uskon Green Careen, hän kertoo.
Hakala-Virkkala on vakuuttunut, että eläinavusteinen toiminta voi olla merkittävä vaikuttaja ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Green Care eli luontovoima tarkoittaa toimintaa, jossa luontoa käytetään tavoitteellisesti ja tietoisesti ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi ja ylläpitämiseksi.


Alitalon tilalla on tavoitteena muodostaa ystävyyssuhteita yli erilaisten rajojen. Hakala-Virkkala kokee luoneensa tilalle lämpimän yhteisön, jossa jokainen osallistuja voi tuntea olevansa merkitävässä roolissa. Hänen mukaansa yhteinen toiminta tutussa paikassa synnyttää tärkeän yhteisöllisyyden tunteen.

– Yhteisöllisyydestä löytyy uutta voimaa. Jokainen osallistuja on omalta osaltaan rakentamassa yhteisöllisyyttä, ja jokainen vaikuttaa sen lopputulokseen, hän kuvailee.
Alitalon tilan tarjoama eläinavusteinen työtoiminta tarjoaa asiakkaille yhteisöllisyyden lisäksi arjesta irrottautumista, mutta tuo samalla arkeen rutiinia ja rakennetta. Tilalle tultaessa jaetaan työtehtävät, ja täytetään eläinten perustarpeet.

– Pohjalla on ajatus, että eläimillä on samat perustarpeet kuin ihmisilläkin, kuten lämpö, ravinto ja turvallisuus.
Eläinten kautta tapahtuva peruselämäntaitojen opettelu mahdollistaa Hakala-Virkkalan mukaan asiakkaan oman pohdinnan heräämiseen.

– Saadessaan mahdollisuuden hoitaa toista, kynnys peilata näitä asioita omaan elämään pienenee. Painotamme asiakkaan tärkeää osallisuutta eläinten arjessa. Kiitokselle onkin sija jokaisen työtoimintapäivän jälkeen kun ahkerat asiakkaat palailevat koteihin tai yksiköihin, hän kertoo.

Leader-ryhmältä saatiin tärkeä tuki


Pirityiset myönsi Alitalon tilalle investointituen, jonka avulla tilat muutettiin Green Care -toimintaan sopiviksi. Tuen avulla kunnostettiin maatilarakennusta, parannettiin tonttia, rakennettiin sosiaalitilat ja eläinsuojat, sekä kunnostettiin piha-alue esteettömän ja helpon vuorovaikutuksen mahdollistavaksi ympäristöksi.

– Remonttia tehtiin sekä sisällä että ulkona, jotta tilat saatiin yritystoimintaan sopiviksi. Ajatuksena oli luoda tästä paikka, joka on ikäänkuin henkäys menneestä yhdistettynä nykyaikaan, yrittäjä kuvailee.

Toiminnan aloittamista helpotti se, että suurin osa eläimistä oli valmiina, ja taustalla pitkä kokemus niiden hoidosta. Alitalon tila on poikkeuksellinen Green Care –tila siinä mielessä, että kaikki eläimet ovat kotieläimiä. Yleensä Green Care –toiminta painottuu tuotantotiloihin.

– Täällä meillä eläimet ovat vain tuottamassa iloa, Hakala-Virkkala hymyilee.

Uusilla palveluilla väriä ja elinvoimaa maaseudulle


Green Care on kohtuullisen uusi, mutta nouseva toimiala. Luontolähtöiset menetelmät laajenevat koko ajan sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kunnille Green Care tuo uusia palveluja ja pienyrittäjiä. Maaseudun elinvoima perustuu paitsi resursseihin, myös hyvinvointiin, yhteisöllisyyteen, sosiaaliseen pääomaan, toimintakykyyn ja uudistumiseen. Pienikin kunta voi olla elinvoimainen. Elinvoiman ytimessä ovat usein nimenomaan pienet yritykset, tutut palvelutarjoajat, osaaminen, joustavuus ja yhteisöllisyys.

– Tämä on asiakastyötä, jossa saan yhdistää ammattitaitoni tuomat mahdollisuudet, ja tarjota uusia palveluja alueella, Hakala-Virkkala kertoo.


Asiakkaita tulee esimerkiksi läheisestä toimintakeskuksesta.Greencare-työtoiminnan lisäksi Alitalon tilalle voi varata yksityisvierailun esimerkiksi hoivayksiköstä, jonka avulla pääsee hoitamaan eläimiä ja nauttimaan niiden seurasta. Lapsille Alitalon tila tarjoaa satunnaisesti erilaisia kerhoja ja lapsiparkkitoimintaa. Lapsiparkissa pääsee ikätasoisesti tutustumaan ja puuhailemaan maatilalle.

– Tulevaisuudessa tullaan mahdollisesti työskentelemään myös lastensuojelun, varhaiskasvatuksen ja ikääntyneiden parissa.


Green Care -toiminta sopii Hakala-Virkkan mukaan kaikille, jotka pitävät eläimistä tai eivät ainakaan liiaksi pelkää niitä. Eläimille kaikki ovat samanarvoisia.

– Ne eivät erottele ihmisiä erityispiirteiden tai ominaisuuksien mukaan, vaan hyväksyvät tasavertaisesti kaikki.


Eläinten kanssa työskennellessä ihminen saa itseluottamusta ja onnistumisen kokemuksia. Hakala-Virkkalan mukaan se myös edistää osallistumista ja sosiaalista kanssakäymistä.

– Monet ovat vain kotona. Mutta kun he uskaltavat tulla tänne, he uskaltavat mennä muuallekin yhteiskuntaan. Teen työtä, jolla on merkitystä, hän uskoo.

Poikkeustila vaikutti yrityksen alkutaipaleeseen


Koronatilanne vaikutti merkittävästi toiminnan aloittamiseen keväällä 2020. Poikkeustila julistettiin Suomessa vain kahta viikkoa ennen
kuin tilan toiminta oli tarkoitus käynnistää. Loppukesästä Alitalon tilan ovet kuitenkin saatiin auki.

– Olemme saaneet toimia asiakkaiden kanssa erityisjärjestelyin, ja suosituksia sekä määräyksiä noudattaen. Olen äärimmäisen kiitollinen, että asiakkaat ovat käyneet työtoiminnassa myös tällaisessa tilanteessa, Hakala-Virkkala kiittää.

Koronatilanne elää koko ajan, ja pieni epävarmuus on arjessa ja yrittäjyydessä läsnä päivästä toiseen. Hakala-Virkkalan mukaan pahinta olisi se, että koronatilanne pahenisi niin merkittävästi, että työtoiminta keskeytettäisiin.

– Ainut keino yrittää jollain tasolla vaikuttaa tilanteeseen on miettiä tarkkana omaa ja lähipiirin toimintaa, jotta voin omalta osaltani tarjota turvallista palvelua, hän miettii.
Hakala-Virkkala kertoo koronatilanteen kestäneen jo niin kauan, että siihen on tietyllä tavalla tottunut. Tulevaisuudensuunnitelmia on alkanut muodostua ”uuden normaalin” puitteissa.

– Koen että eläinavusteisuus ja luonnonläheisyys ovat yrittäjyyteni kannalta valtteja, koska näinä vaikeina aikoina sekä eläimet että luonto tarjoavat lohtua, iloa ja voimavaroja arkeen, hän kuvailee.

Tilalle tultaessa jaetaan työtehtävät, ja täytetään eläinten perustarpeet. Hakala-Virkkala painottaa asiakkaan tärkeää osallisuutta eläinten arjessa.

Jaa

Tilaa uutiskirjeemme!

Haluatko tietää Pirityisten ajankohtaisista uutisista heti ensimmäisten joukossa? 

Tilaa nyt sähköinen uutiskirjeemme!

Lähetämme vuoden aikana sähköpostiisi 3-6 uutiskirjettä, joissa kerromme mm. ajankohtaisista asioista, Leader-toiminnasta ja palveluistamme.